Papež Ukrutný

  • Home
  • Papež Ukrutný
Papež ukrutný

„Papež Alexandr z rodu Borgia je mrtvý!“ nese se ulicemi věčného města. S prvními slunečními paprsky nového dne začne přísný smutek a to na dlouhých deset dní. Těch pár hodin je nutné využít! Alkohol teče proudem, smilní se na ulicích. Co na tom, že právě zemřel jejich vládce a náměstek Kristův.

Lid Říma híří ve víru noci a s prvními paprsky se halí do smutku. Kardinálové spřádají plány, kdo z nich nastoupí na uvolněný papežský stolec. Komu jeho hlas přinese úřad či úplatek. Rod Borgia ztratil hlavu rodiny a papežův syn záhadně onemocněl. Skvělá příležitost pro odvěkého nepřítele rodu Borgia. Giulian della Rovera, který spřádá úžasný plán, jak se dostat k moci a zničit rodinu Alexandra. Právě on rafinovaně zabil svého nepřítele na Petrově stolici.

Della Rovera má velkou podporu kardinálů, ale to nestačí ke zvolení. Syn mrtvého papeže Cesare Borgia má pořád dostatek loajálních kardinálů, kteří zablokují jeho zvolení. Navíc nemá dostatek peněz, aby je mohl podplatit. Bude hrát o čas. Přemluví starého, ale mocného a bohatého kardinála Francesca z rodu Piccolomini, synovce papeže Pia II, aby kandidoval na papeže. Nabídne mu svou podporu a svých přívrženců, ale za to bude chtít pouze jediné – v případě smrti mu Francesco odkáže veškerý svůj světský majetek. Stařec se všemi podmínkami obchodu souhlasí. Konkláve zvolí nového papeže Pia III, který po třech týdnech následuje Alexandra ke svatému Petru. Ring je volný. Della Rovere získá obrovské bohatství, které využije ke kupování hlasů kardinálů.

Giuliana della Rovere vstoupí do historie jako Julius II zvaný II Papa Guerriero – „papež válečník“. Srovná účty s rivaly. Své příbuzné dosadí do významných úřadů. Jenže je tu jeden problém. Mladíček s nenasytnou prdelkou, kterého papež v utajení pojme za manželku. Rodina šílí a mladíka zabije v té nejméně lichotivé pozici. Je zabit při obcování s černochem. Pro Pia byl to velký zlom. Svou rodinu otrávil a nechat je sežrat hladovými kočkami. Zrodil se velký válečník.

Papež Zkrutný volně navázal na historický komiks Borgia, který vyšel v CREW v roce 2013. O sedm let později vychází tentokráte v Argu Le Pape terrible – v češtině Papež ukrutný. Argo pojalo vydání ve velkém stylu. Jednak formát knihy je úchvatný. Velmi mě překvapil i rozsah knížky. Jako bonbonek na dortu vychází ve dvou odlišných obálkách. Jedna z nich je sběratelská a je vydána v limitovaném počtu 300 kusů.

Vatikán byl vždy dějištěm intrik a pletich. Na Svatý stolec neusedali nejvíce čestní muži ba naopak, to byli ti největší smilníci v dějinách. Mnozí se neštítili ani důkladných vražd, podvodů či jiných hříchů v touze získat papežský úřad. O nejvyšší církevní úřad bojovali šlechtické církevní rody jako byly Borgiové nebo della Rovere. Oba rody měli své zástupce v roli vládců Vatikánu. Pro papežský stolec byl snad nejbouřlivější období patnácté a rané šestnácté století, ve kterém žili hrdinové tohoto románu.

Autor tohoto skvělého románu je našim čtenářům známý Alejandro Jodorowsky. Tento francouzsko-chilský filmař, herec, spisovatel a scénárista má za sebou spoustu úspěšných projektů. V Česku je především znám jako autor komiksových scénářů.